Les Misérables

Handlingen utspelar sig mellan åren 1815 - 1832 där vi får följa några karaktärer, deras öden och missöden med Jean Valjean (Hugh Jackman) i spetsen som döms till straffarbete för att ha stulit en ynka brödbit där den hårda och grymme Javert (Russel Crowe) arbetar som fångvaktare. Efter 19 år blir Jean Valjean frikänd, men Javert är en man av åsikten att en brottsling är och kommer alltid att vara en brottsling och Jean Valjean är inget undantag.
Filmen är ett mästerverk och det är ohyggligt snyggt gjort med en hel drös till duktiga skådespelare som levererar sitt yttersta i varje bild. Framförallt är det Anne Hathaway (Vann Golden Globe för denna roll) som sticker ut och gör en av sin hitills bästa prestation som den unga och minst sagt tragiska Fantine. Bara skymten av henne gjorde mig alldeles tårögd och hennes rollinsats berörde mig djupt. Filmen är tyvärr alldeles på tok för lång och det är synd på en annars så bra film. Älskar musikaler, men ibland tyckte även jag det blev lite tjatigt att varenda replik skulle sjungas ut, det sänker betyget lite tyvärr. Annars är denna ljuvliga berättelse som gjord för musikal med helt fantastiska nummer och statisterna i filmen blir pricken över i. Det är verkligen en mäktig och pampig version som Hooper så skickligt regisserar.


The Impossible
I kväll såg jag denna film, The Impossible, och jag sitter fortfarande och gråter som ett litet barn. Gråter förvisso rätt lätt till film, men blir sällan så berörd att jag gråter mig igenom en hel film, men denna lyckades och det något alldels kolossalt.

Ganska fort in i filmen får vi ta bevittna familjens tragiska öde och filmen fokuserar på vad som hände minuterna, timmarna och dagarna som kom efter. Kaoset, kampen att överleva frustrationen och den förtvivlelse och allt som därmed följer. Det var verkligen svårt att inte fälla en tår eller som i mitt fall, stortjuta mig igenom hela filmen. Visst har filmens sina klyschor och annat lite halvtramisgt, men det gör mig inget. Naomi Watts är så lysande i denna roll och gör en helt oförglömlig rolltolkning. Jag har alltid gillat henne, alltid tyckt att hon varit relativt underskattad. Men nu med sin andra Oscarsnominering börjar det hända saker och all credit till henne för att denna film är så bra som den är. McGregor är förstås inte dålig och den ena sonen spelar oerhört bra också, men hon är utan tvekan filmens stora stjärna.
Regissören, Juan Antonio Bayona (Barnhemmet), har även lagt till aspekten att många svenskar olyckligtvis befann sig i Thailand och i synnerhet i Khao Lak under denna tid, vilket han skildrar i filmen. Bland annat är vår svenska skådespelare, Douglas Johansson, med. Sverige var ett av de länder som drabbades allra värst om vi inte räknar länderna i Asien. Kanske berör det mig extra just för jag minns dagen och jag minns minnesstunden i skolan och led med klasskamrater som hade mist nära och kära. Se filmen!
4 tummar upp
Beast of the Southern Wild
Beast of the Southern Wild är filmen som under året och förra året vunnit en mängd fina priser bland annat i Cannes och på Stockholms filmfestival där Benh Zeitlin, vann bästa debutregisör för denna film.

Det är en hjärtskärande historia som vi får ta del av. Den utsatta situationen att leva utanför all typ av modernitet med knappt tak ordentligt över huvudet. Det blir en berättelse om just överlevnad, där alkoholism, misär och förödelse hör till vardagen. Men framförallt är det en berättelse om kärlek. Trots faderns hårda sätt och agerande är det ändå kärleken till sin dotter och kärleken jämte varandra som genomsyras i filmen plus den gemenskap och värme som byns invånare hyser för varandra som på något sätt är beundransvärt.
Filmens höjdpunkter är helt klart skådespelarna och i synnerhet lilla Hushpuppy, spelad av Quvenzhané Wallis som lyfter filmen och är helt enastående i sin första filmroll. Väldigt imponerande och trots hennes ålder, är hon utan tvekan en värdig Oscarskandidat. Filmen är förutom nominerad till Bästa kvinnliga huvudroll även nominerad för Bästa film och regi samt Bästa manus efter förlaga.
3 tummar upp
Golden Globe 2013








Road to the Oscars 2013

I kategori bästa manliga huvudroll hittar vi Daniel Day-Lewis, som i princip får sig en nominering varje gång han gör något, nu nominerad för Lincoln, Bradley Cooper för Du gör mig galen!, Hugh Jackman för Lés Miseérables, Denzel Washington för Flight och Joaquin Phoenix för The Master, som jag faktiskt tror kan ta hem en Oscar denna gång, men får se alla filmer först innan jag yttrar allt mig för mycket.
Bästa kvinnliga huvudroll hittar vi Jessica Chastain, som senaste två åren visat på en helt makalös talang med dussintals filmer gjorda, vilket skulle kunna ge henne denna Oscar för rollen i Zero Dark Thirty, Jennifer Lawrence för Du gör mig galen!, Emmanuelle Riva för Amour, 7-åriga Quvenzhané Wallis för Beast of the Southern Wild och Naomi Watts, som jag gillar skarpt för övrigt, för rollen i The impossible.
Sen i de manliga birollerna har vi veteranerna själva som årets representanter i denna kategori. Alla samtliga har redan vunnit minst en Oscar. Det är Alan Arkin (vann Oscar för Little miss sunshine) nu nominerad för Argo, Robert De Niro (vann Oscar för Tjuren från Bronx samt Gudfader 2) nu nominerad för Du gör mig galen!, Philip Seymour Hoffman (vann Oscar för Capote) nu nominerad för The Master, Tommy Lee Jones (vann Oscar för Jagad) nu nominerad för Lincoln och Christoph Waltz (vann Oscar för Inglorious Basterds) nu nominerad för Django Unchained. Tycker det är synd att Leonardo DiCaprio återigen blir snuvad på en nominering. Jag börjar allvarligt talat tro att Akademien har något emot honom som skådespelare. Tycker det är på tiden att han får lite mer uppskattning av juryn i världens största filmgala!
Årets kvinnliga biroller är Amy Adams för The Master, som har sin fjärde nominering utan vinst med denna, kanske blir det vinst denna gång. Sally Field för Lincoln, Anne Hathaway för Lés Miserablés, Helen Hunt för Mitt längtande hjärta och Jacki Weaver för Du gör mig galen!
Regisörspriserna sedan känns det aningen konstigt att varken Affleck eller Bigelow har några nomineringar, men Oscarsjuryn är speciell och kommer alltid att vara antar jag. Att Steven Spielberg och Ang Lee har varsin är givet. De förtjänar båda en Oscar. Spielberg för att han är just Spielberg och Ang Lee tog förvisso hem priset för bästa regi för sin underbara Broakback Mountain, men berövades på Bästa film och jag tror att hans film, Berättelsen o Pi (som för övrigt är ett rent mästerverk) kan kamma hem priset för både bästa film och regi den här gången.
Det har varit starka Oscarskandidater för utländsk film i år, men en överraskning är ändå att Akademin har bojkottat både En oväntad vänskap och Rust and Bone som båda två är Golden Globe-nominerade. Amour lär ta hem detta pris, nästan helt säker även om jag inte ens sett filmen än, men det kommer. Roligt att både Norge och Danmark är med och tävlar i denna kategori med vår svenska stjärna Alicia Vikander i den danska filmen A Royal Affair. Sen måste det ju även nämnas att Sverige tävlar för bästa Dokumentär för Searching For Sugar man
För att summera nomineringarna är det annars Spielbergs,Lincoln,och Lees,Berättelsen om Pi, som kan ta hem storslam, om så blir fallet med sina 12 respektive 11 nomineringar. Rekordet är i nuläget 11, som både Ben Hur, Titanic och Konungarnas återkomst lyckats få.
Glöm nu inte galan den 24:e februari på Kanal 9 samt kika in här, då jag kommer att skriva om alla filmer efterhand som jag nu kommer avverka dem...
Godnatt!