Filmer om Förintelsen

Sitter och tittar på den fruktansvärda dokumentären från Tv4 fakta, Hitler Förintelsen, den är fruktansvärd, men samtidigt fruktansvärt bra.

Det har blivit en del filmer om Förintelsen och andra världskriget nu. Bland annat har jag (äntligen) sett Pianisten, som är en av mina favoriter i spelfilmskategorin. Oerhört välspelad och obehaglig om hur judarna fördes till olika ghetton och därefter deporterades till olika koncentrationsläger, för att arbeta eller gasas ihjäl. Ett stort plus var även det faktum att Polanski (regissören) verkligen byggt upp miljön utifrån foton ifrån ghettot i Warszawa, vilket gör att filmen blir ännu mer verklighetstrogen.

Jag har också sett Falskmyntarna som van bästa utländska film förra året (2008). En stark film om att våga göra motstånd, vilket inte alltid skildras i dessa filmer. Ta Schindlers List som ett lysande exempel, då den filmen är en av de största och mest sedda filmerna av alla inom denna genre. Schindlers List visar judar som inte "tar hand om varandra" och kan i viss mån framställa judarna som ett själviskt folk som inte bryr sig om något eller någon annan än sig själva. Just i den aspekten gillar jag Falskmyntarna som inte tar vilken "skit" som helst och att de faktiskt bryr sig om varandra. Dock är Schindlers List ändå en av de bästa filmerna om just Förintelsen.

Sen har jag också sett Mannen utan öde som var en lite annorlunda film om att hamna i dödsläger. Väldigt snyggt foto och färg på hela filmen, men den var tyvärr lite långtråkig, seg och väldigt lång. Den var dock väldigt obehaglig om man tänker på den förändring som pojken genomgick och det faktum att han lämnade kvar en stor del av sig själv i lägren. Obehagligt!

I går såg jag och Björn Jacob the liar och den var inte alls som jag hade tänkt mig. Egentligen vill jag gärna ha årtal och datum när jag ser på filmer om Förintelsen, för det får det mer trovärdigt. Även om detta inte var en sann historia hade man enligt min mening kunnat sätta ut årtal. Det fick man istället gissa sig till, då det utspelade sig någon gång i slutet av andra världskriget. Filmen var dock bra och jag gillar verkligen Robin Williams i rollen som, Jakob, som ljuger för sina kamrater, endast för att få dem att känna hopp.

Fler filmer är på gång, men de tar vi en annan dag!

På lördag åker jag och Josefine till Auschwitz och sen vidare ner till den vackra staden Krakow, vilket ska bli otroligt spännande och roligt, om man kan säga det…


RSS 2.0