Sex and the city 2

I dag har jag gått upp tidigt, var uppe redan strax efter sju, bara för att tvätta! Verkligen inte särkilt roligt, men får man inga andra tvättider så.... I alla fall sitter jag och kollar lite nya filmtrailers, är jäääääääättesugen på denna:



I kväll blir det kvällsfika med tjejerna på T, mysigt!!!

Soraya M.

Sådär ja, då har man precis avnjutit lite kaffe med hembakade hallon- och blåbärsmuffins! De blev goda och speciellt med tanke på att jag och Björn glömde ha vätska (mjölk) i haha, illa, men de var tur att vi hade mycket bär i, eftersom de blev saftiga på grund av bären.

I söndags kväll efter en annorlunda kväll hos morfar där även Sandra var med =) såg jag en väldigt obehaglig film. Soraya M.

Den engelska titeln är The stoning of Soraya M., vilket förklarar betydligt mer om vad filmen handlar om. Det var en oerhört stark film om en kvinnas kamp i ett politiskt och korrumperat Iran.






Filmen tar sin början när journalisten (Jim Caviezel), från bland annat The passion of Christ, får motorstopp i en liten by i Iran och träffar en kvinna, underbara (Shohreh Agdashloo) har alltid gillat denna skådespelerska, som berättar för honom om kvinnohat/förnedring, korruption i byn, hat och ond bråd död. Detta är början på historien som sedan förflyttar sig bakåt i tiden där vi får följa Sorayas oförglömliga historia och hennes väg mot döden.

Soraya M. påminner nästan lite om Mel Gibsons film The passion of Christ med brutaliteten och vägen till en smärtsam död som man vet inträffar mot slutet. Jag tyckte filmen var oerhört bra och gripande och väldigt sevärd. Speciellt om man intresserar sig för religion, men även annars! Dessutom var den snygg också med många vackra bilder. Med detta sagt får detta bli dagens filmtips, filmen finns för övrigt att hyra under nyheter!












För övrigt är jag ledig nu i två hela veckor, har hemstudier och det ska bli underbart! I kväll blir det Tv-mys hos Kicki med muffins, wieee!!

Tjingeling!


The Twilight-saga

Efter att ha fått njuta av Twilight-böckerna, nu under en längre period måste jag säga att det känns lite tomt nu. Har faktiskt medvetet försökt att inte läsa böckerna i rakettempo, då det brukar kännas lite tråkigt och tomt när en saga som till exempel denna tar slut. Men förutom första boken tyckte jag nog att denna sista del var i särklass bäst. Inte en rad som var tråkig eller seg.

Det positiva är ju dock att tredje boken blir film nu till sommaren. Eclipse som den heter på engelska. Lääängtar. Ni ska nu få ett smakprov från denna efterlängtade film...


And the Oscars goes to...

Då var det avgjort. I natt var det som sagt den prestigefyllda Oscarsgalan och kvällens stora vinnare blev, hör och häpna, inte Avatar, utan istället blev det krigsdramat The hurt locker. Med hela sex Oscars inklusive de tunga priserna, bästa regi och bästa film. Avatar fick endast nöja sig med tre statyetter för bästa foto, scenografi och specialeffekter.



Att Kathryn Bigelow vann regipriset var däremot rätt roligt och med det skrevs det också historia. Det var nämligen första gången en kvinna fick ta emot priset för bästa regi. Att The hurt locker ska vara årets bästa film är jag dock inte helt överens med. Filmen var bra, men årets bästa film? Då förtjänar faktiskt Avatar eller Precious den kategorin mer, enligt min mening. Lite kul kuriosa är ju också det faktum att Cameron och Bigelow en gång var gifta. Men Cameron fick som sagt stiga åt sidan denna gång för sin exfrus framgångar.


(Kathryn Bigelow, en stolt vinnare)

Bästa manliga huvudroll tilldelades till Jeff Bridges och var ingen större överraskning och Sandra Bullock kammade hem priset för bästa kvinnliga huvudroll som också stod för kvällens mest känslosamma tacktal. Lustigt nog kammade hon även hem priset för årets sämsta skådespelerska på årets Razzia awards där hon till och med var på plats att ta emot sitt pris. Precis som Halle Berry gjorde 2002. Birollerna tilldelades till Christoph Waltz för Inglorious bastards och till Mo´Nique för Precious, vilket även det var väntat och väl värda sina statyetter.


(Sandra Bullock och Jeff Bridges tar emot sina priser)


(Chrstoph Waltz och Mo´Nique tar emot sina priser)

Galan i sig var lite av en besvikelse. Steve Martin och Alec Baldwin briljerade inte som värdar på galan och skratten fick nästan pressas fram, förutom när Ben Stiller kom utklädd som en Avatar och skulle ge ut ett pris. Det var kvällens lätt roligaste stund. När huvudrollsinnehavarna skulle koras radade man upp deras kollegor på scenen för en snabb hyllning till respektive tio kandidater och det var fint, men kanske aningens segt att lyssna på. Högt tempo med oerhört få mellanakter var galan i ett nötskal, men ändå en kontenta på en lite för tråkig och seg gala.

Här kommer galans vinnare:

Film: The Hurt locker

Regi: Kathryn Bigelow

Huvudroll: Jeff Bridges (Crazy heart)

Huvudroll: Sandra Bullock (Blind side)

Biroll: Mo´nique (Precious)

Biroll: Christoph Waltz (Inglourious basterds)

Animerad: Upp

Bästa sång: The weary kind (Crazy heart)

Manus: The hurt locker

Bearbetat manus: Precious

Icke-engelskspråkig: "El secreto de sus ojos" (Argentina)

Foto: Avatar

Klippning: The hurt locker

Ljudmix: Paul Ottosson (Hurt Locker)

Ljudredigering: Paul Ottosson (Hurt locker)

Musik: Michael Giacchino (Upp)

Dokumentär: The Cove

Specialeffekter: Avatar

Scenografi: Avatar

Kostym: Sandy Powell (The young Victoria)

Smink: Star Trek

Kortfilm: The new tenants

Animerad kortfilm: Logorama

Dokumentär kortfilm: Music by Prudence


Slutligen lite bilder från röda mattan



(Vera Farmiga)


(Maggie Gyllenhall)


(Mariah Carey med sin make)


(Gabourey Sidibe)


(Cameron Diaz)


(Anna Kendrick)


(Sara Jessica Parker)


(Carey Mulligan)


(Amanda Seyfried)


(Sandra Bullock)


(Charlie Theron)


(Zoe Saldana)


(Kate Winslet)


(Meryl Streep)


I natt gäller det...

I natt är det äntligen dags! I natt går oscarsgalan av stapeln och vinnarna kommer att presenteras. Men vilka kommer att ta hem vinsten och vilka filmer/skådespelare kommer gå hem utan en vinst? Svaret får vi som sagt i natt...


(Ett kollage som jag gjort på de tio filmer som är nominerade till bästa film)

Nu när man har sett alla tio bidrag inklusive några andra filmer som är nominerade i övriga klasser kan man ju äntligen spekulera på riktigt om vilka filmer och skådespelare som kommer att vinna!

Jag tror att Avatar kommer att ta hem både bästa film och bästa regi. Även om Avatar var en väldigt bra film känns det kanske ändå lite tråkigt. Storslagen i all ära, men väldigt kommersiell och man har ju sett storyn tidigare.

Bästa manliga huvudroll tror jag Jeff Bridges får, trots att jag inte sett filmen, Crazy heart. Men det känns självklart på hans långa karriär. George Clooney och Jeremy Renner gör även de jättebra insatser. Vill väldigt gärna se Colin Firth i filmen A single man. Han sägs göra en makalös tolkning som homosexuell i den filmen.

Bästa kvinnliga är betydligt svårare. Vi har veteranen Meryl Streep som gjort fantastiska presentationer genom flera decennier nu och inte vunnit sedan 1982 för rollen i filmen, Sophie´s Choice. Vi har favorittippade Sandra Bullock från feel-good-dramat The blind side som hon gör lysande. Jag tippar att det står mellan dessa två kvinnor, men även de andra imponerar stort. Både Carey Mulligan från An Education och Gabourey Sidibe gör fantastiska rolltolkningar och de imponerar verkligen. Sist men inte minst har vi också Helen Mirren som är nominerad för sin roll i The last station, men med tanke på att hon vann för The Queen 2007 lär det inte bli en Oscar.

Bästa kvinnliga biroll står mellan dels Vera Farmiga och Anna Kendrick från filmen Upp in the air, Maggy Gyllenhall för filmen Crazy Heart, MoNique från filmen Precious, och Penelope Cruz för Nine. Förra året vann Cruz för Woody Allens underbara film Vicky Christina Barcelona och därmed minskas Cruz chanser tyvärr. Jag tror stenhårt på MoNique från Precious. Hon är skitbra i rollen som den alkoholmissbrukande mamman. Riktigt bra. Även Farmiga och Kendrick är bra, men inte lika imponerande som MoNiques tolkning. Gyllenhall har jag hört ska vara mycket bra, men ej sett den filmen, dessvärre!

Bästa manliga biroll kommer troligtvis att gå till fängslande Christoph Waltz från Tarantinos Inglorious bastards. Jag älskar honom som den elake SS soldaten Hans Landa. Hade varit kul om Tarantino vann några priser själv också som för regi eller för manus, får väl se hur det går!?

Angående bästa manus är det ju uppdelat i bästa original manus och bästa manus efter förlaga. Jag tror att Quentin Tarantino tar hem priset för bästa original manus, (Screenplay Written Directly for the Screen) och Jason Reitman med sin film Upp in the air tar hem priset för bästa manus efter förlaga, (Screenplay Based on Material Previously Produced or Published). An education får annars gärna vinna bästa manus efter förlaga. Strålande manus av Nick Hornby.

Alla dessa tio filmer har dock imponerat på mig. Avatar, The blind side och Inglorious bastard som jag skrivit om tidigare i min blogg, tyckte jag väldigt mycket om. Även Upp in the air med George Clooney och Precious: Based on the Novel Push by Sapphire. Science fiction-filmen District 9 imponerades jag av mycket mer än jag hade trott, den var jättebra även den. Pixars Upp kommer inte vinna bästa film, men säkerligen bästa animerade. Fruktansvärt söt film. An education gillade jag också jättemycket. Kunde känna igen mig i rollen som just ”Jenny”, en hel del. Bröderna Coens film A serious man var den sista jag såg, nu i kväll till och med och den var också bra, knepig och mycket konstig, men ändå skön på något sätt. Väldigt mycket judendom, nog därför jag gillade den. The hurtlocker, en film om irakkriget var också en bra film, men dessa två sistnämnda filmerna föll mig nog minst i smaken ändå, även om de var bra.

Nu blir det uppesittarkväll. Klockan 02.35 börjar galan, dock med nedräkning och bilder från röda mattan redan klockan 00.00. På kanal 9, missa inte detta, om du orkar och gillar film! =)


RSS 2.0