Till vildingarnas land

Har nu äntligen sett denna omtalade film och tyvärr kan jag inte påstå att jag tyckte den var så fantastisk som många av alla de recensenter tyck om denna film.


Filmen baseras på en "barnkär" barnbok med samma namn och börjar med att vi får följa en nioårig pojke, Max, i den vanliga vardagen där han springer omkring och jagar sin hund, vrålar och skriker som en tok och har snöbollskrig med sin systers kompisar som sedan leder till att de har sönder hans snöiglo som han så stolt byggt i snön. När hans mamma, (Cathrine Keener), sedan tar med sin nya pojkvän hem, (Mark Ruffalo) går allt snett och Max rymmer hemifrån och här börjar äventyret i hans fantasivärld.

Konstiga troll, getter och jag vet inte riktigt vad tar skepnad och även om det är skönt att det är "riktiga" människor i dräkter och inte animerat, känns det ändå konstigt. Filmen ger mig ett ord som fibrilt ekar i mitt huvud: "Och"? Jag bryr mig inte riktigt om någonting i filmen, även om jag förstår hela grejen med att man som barn vill fly vardagen och att ingen förstår en, man känner sig ensam och övergiven. Pojkars (och kanske även flickors) dröm att vara kung och härskare för en dag. Det är just detta som budskapet ruvar på, men det når inte riktigt hela vägen fram för mig.

Aftonbladet hade bland annat skrivit att denna film möjligen kunde vara 00-talets allra bästa, men det är jag inte beredd att hålla med om. Gillar man denna typ av film och lockas av historien tycker jag att man istället ska se underbart vackra och magiska Pan´s labyrint. Där har vi en film i exakt samma anda om ett barn som flyr verkligheten och in i sin egen fantasivärld.

Pojken Max (Max Record) gör dock en jättebra debut i denna film och hans påhittade figurer förstår man snabbt är hans egna personlighetsdrag och detta är jättebra, men det fångar mig inte, inte det minsta faktiskt och filmen förbli ointressant och lämnar tillslut ett enda omdöme, tråkig och seg. Tråkigt, men sant.

Som sagt se Pan´s labyrint istället om ämnet i sig intresserar dig. För den filmen är också speciell, men fantastisk och bra!












Nu ska jag sova, så godnatt.


Allt för min syster och The ugly truth



Måndag igen och helgen har återigen bara sprungit förbi, känns det som. Blev en mycket trevlig helg med film, mys och även lite singstar-fest i lördags. Tog helg redan i torsdags och var först på middag hos Sandra sedan blev det film hos mig med även Kajsa och Kicki. Vi såg dramat Allt för min syster med Cameron Diaz i huvudrollen. En otroligt fin, men sorglig film som handlar om en familj där dottern i familjen är sjuk i cancer och föräldrarna bestämmer därför för att skaffa ett barn till, som då blir en perfekt donator. När den andra dottern, Anna (Abigail Breslin), sedan blir äldre fattar hon ett beslut som försätter hela familjen i en svår kris.





Filmen var riktigt bra. Har läst recensioner om filmen där den fått blandat med kritik, men vi tyckte allihop att filmen var jättebra. En riktig snyftare var det, tårarna frodades friskt under hela filmen. Skådespelarna var dessutom lysande, speciellt Diaz som enligt min mening spelade en av sina bästa roller någonsin. Jag rekommenderar varmt denna film. Regissören, Nick Cassavetes, har även gjort The Notebook och John Q som jag även rekommenderar. The Notebook eller Dagboken på svenska är också ett gråtpiller, om man nu är ute efter det.

I fredags blev det också filmkväll här med Kicki, Nicole och Jessica. Denna gång blev det den romantiska komedin, The ugly truth, med Katherine Heigl och Gerard Butler i huvudrollerna. Fruktansvärd rolig romcom med vissa scener som fick oss alla att i princip dö av skratt. Givetvis är den ganska förutsägbar som de allra flesta filmer i dess genrer är, men helt klart sevärd för det. Som sagt filmen överraskade med ett par helt sjuka scener där skrattet verkligen tog överhand. En riktigt rolig romantisk komedi som jag tror även killar kan uppskatta.






Oscarsnomineringar och spekulationer


Gör ett nytt inlägg för dessa nyheter. Jag älskar filmgalor och tycker det är jätteroligt att fundera över vilka som kan tänkas vinna en oscarsstatyett och vilka som blir nominerade. Det blev väl ingen jätteschock över de som var nominerade direkt, ganska likt Golden Globe nomineringarna.

I vilket fall så är givetvis Avatar nominerad i ett antal kategorier, inte särkilt oväntat dock med bland annat bästa film och bästa regissör. Jag skulle tippa att James Cameron kammar hem båda priserna även denna gång. Nyhet för i år är att hela tio filmer är nominerade för bästa film.

Nominerade för bästa film är:

Avatar
The blind side
District 9
An education
The hurt locker
Inglorious basterds
Precious
A serious man
Up
Up in the air

Det tråkigaste är att man inte har kunnat se många av dessa filmer, eftersom de inte har kommit till Sverige än, vilket är mycket irriterande. Därför kan jag ju inte precis lista mina favoriter och inte heller spekulera om vinnarna på samma sätt.

Nominerade för bästa manliga huvudroll är:

Jeff Bridges för Crazy heart
George Clooney för Up in the air
Colin Firth för A singel man
Morgan Freeman för Invictus
Jeremy Renner för The hurt locker

Nominerade för bästa kvinnliga huvudroll är:

Sandra Bullock för The blind side
Helen Mirren för The last station
Carey Mulligan för An education
Gabourey Sidibe för Precious
Meryl Streep för Julie & Julia

Nominerade för bästa manliga biroll är:

Matt Damon för Invictus
Woody Harrelson för The messenger
Christopher Plummer för The last station
Stanley Tucci för The lovely bones
Christoph Waltz för Inglorious basterds

Nominerade för bästa kvinnliga biroll är:

Monique för Precious
Vera Farmiga för Up in the air
Anna Kendrick för Up in the air
Maggie Gyllenhaal för Crazy heart
Penelope Cruz för Nine

Nomineringar för bästa regi är:


Kathryn Bigelow för The Hurt locker
James Cameron för Avatar
Jason Reitman för Up in the air
Quentin Tarantino för Inglorious basterds
Lee Daniels för

Nomineringar för bästa utländska film är:

Det vita bandet
(Tyskland)
Un prophete (Frankrike)
La teta asustada (Peru)
El scereto de Sus Ojos (Argentina)
Ajami" (Israel)

Jag tror att Avatar kommer att ta hem en hel del priser både bland "finpriserna" och övriga som jag inte nämnt. Vill ni se de övriga nomineringarna kika på länken http://oscar.go.com/. Bästa manliga huvudroll kommer säkerligen gå till Jeff Bridges, även om jag inte sett filmen är Bridges en av de allra bästa i Hollywood, men han har aldrig vunnit någon Oscar, men det tror jag han kommer att gör nu. George Clooney är nog anbars en favorit för filmen p in the air som jag väldigt gärna vill se. Tror däremot att den filmen kommer att ha chans på bästa kvinnliga biroll där både Vera Farmiga och Anna Kendrick är nominerade för Up in the air. Dock troligt att Moníque från Precoius vinner för vad som verkar vara en enastående roll. Precious är nog den film jag mest vill se av de filmer jag ännu inte sett. Verkar vara helt fantastisk och fruktansvärd på samma gång. Bästa kvinnliga huvudroll blir tufft. Det ryktas en hel del om Sandra Bullock som också vann en Golden Globe för samma roll, men även Gabourey Sidibe för Precious kan jag tänka mig är favorittippad. En av mina favoriter, Meryl Streep är också nominerad och kan vinna med tanke på förra året då hon gjorde en jättebra tolkning i filmen Doubt, men vann ej. Streep har gjort fantastiska filmroller under så många års tid och visst, hon har vunnit två gånger bästa huvudroll och biroll, men det var väldigt längesedan, 1979 och 1982, så det finns en chans även för henne.

Vi får helt enkelt se vilka som tar hem priset för de olika kategorierna, men förväntansfull, det är jag! Galan äger gör övrigt rum söndagen den 7:e mars, natten till måndagen om det är fler än jag som tänker sitta uppe...


RSS 2.0