Man of Steel

Det har minst sagt varit lite dött den senaste tiden här på bloggen, det får jag allt bli bättre på och vad passar bättre än att då inleda med den splitternya superhero-filmen, Man of Steel. Det har gått sju år sedan sist vi fick skåda Herr stålis, det vill säga vår superman, då i filmen Superman Returns, som för övrigt var ett riktigt bottennapp. Frågan lyder förstås, har man lyckats denna gång? Svaret är ja, utan tvekan! Äntligen en värdig superhjälte-film som har både hjärta och hjärna.
 

Filmens handling och öppning känner vi igen, det börjar med att vi förflyttas till planeten Krypton där vår lille herr stålis precis har fötts och vars föräldrar, Jor-El (Russel Crowe) och Lara (Ayelet Zurer) bestämmer att skicka iväg sin nyfödde son, Kal-El, till en annan planet (jorden) för att försäkra sig om att han ska få leva, eftersom planeten Krypton hotas att förgöras. Lille stålis som på jorden får namnet Clark Kent, växer därefter upp på en gård i Kansas och uppfostras av sina "nya" föräldrar Jonathan och Martha Kent som spelas av Kevin Costner och Diane Lane. Clark kämpar förstås med att vara annorlunda och många tillbakablickar ges till oss där vi förstår unga Mr stålis situation. Dock dröjer det inte länge förrän Clark Kent ställs inför ett dilemma som kan äventyra både hans liv på jorden som den värld han en gång kom ifrån.

 

Jag har alltid haft en förkärlek till superhjälte-filmer, även om jag vid många tillfällen har blivit besviken på handling, skådespeleri med mera. Men inte denna gång. Man of Steel lyckas trots sin längd (2 h 23 min) att leverera och behålla sitt fokus under hela tiden. Stundtals är det mycket som kretsar kring Clarks känslor om att vara annorlunda och för actionnörden kanske detta känns tråkigt, men faktum är att detta utger ett djup i filmen som exempelvis Superman Returns saknade. Sen under andra halvan av filmen utlovas en hel del actionfyllda scener som är väl värt sin väntan. Visst är det lite klyschigt emellanåt när Lois Lane ständigt behöver räddas med mera, men hör inte det till?

 

Skådespelarna gör överlag bra ifrån sig. Tyvärr är nog herr stålis (Henry Cavill, förövrigt kuslig lik vår egen Prins Carl Philip) den som imponerar minst, men det gör mig inte så mycket. Det duger. Att Lois Lane spelas av Amy Adams är en skön frisk fläkt och ett stort plus att man satsat på att ge karaktären lite hjärna och hjärta och inte bara ett sött utseende i kort-kort. Det är minst sagt en imponerande rollista med övriga roller som Russel Crowe, Kevin Costner, Diane Lane och Laurence Fishburne samt min personliga favorit, Michael Shannon som den ondskefulla general Zod.

 

 
 
 

Filmen har fått blandande recensioner, men jag gillar det och tycker att Zack Snyder (Watchmen) tillsammans med Christopher Nolan (Batman-trilogin) gör ett strålande jobb och vad vore en sommar utan våra älskade superhjältar?!

 

4 tummar upp


RSS 2.0