och de nominerade är...


Då börjar det dra ihop sig för den stora galan. I alla fall känns det så när man idag släppte Oscarsnomineringarna. Tycker alltid det är lika intressant att se vilka som faller Oscarsjuryn i smaken och vilka som därmed också faller bort.

 

De filmer som i år har chans på flest Oscars är kriminaldramat American Hustle och rymddramat Gravity med 10 nomineringar var, dock tätt följt av 12 Years a Slave med sina nio. Därav en liten blandad kompott där bland annat Dallas Buyers Cluboch The Wolf of Wall Street även tävlar om de tyngre priserna. Mest besviken är jag nog över att en av förra årets i särklass bästa film, The Place Beyond the Pines, inte ens fick en enda nominering. Ryan Gosling gör en helt otrolig prestation och filmen är grym. Tycker även Daniel Bruhl från Rush åtminstone förtjänade en nominering, men icke.

 

Tyvärr ligger jag lite efter i år och har inte sett så många av årets bidrag, så tänker därför inte uttala mig om allt för mycket. Det kommer förhoppningsvis inom kort dock. Just nu är jag mest pepp på att se 12 Years a slave och The Wolf of Wall Street samt Dallas Buyers Club. Jag älskar Scorsese och DiCaprio (som jag anser är en underskattad skådis), så lär gilla den. Tror även mycket på både McGonaughey och Leto från Dallas Buyers Club. Både DiCaprio, McGonaughey och Leto fick pris på Golden Globe-galan och det borde faktiskt vara Leonardo DiCaprios tur denna gång om inte McGonaughey lyckas charma Oscarsjuryn extra mycket, vilket nog inte är så svårt när de gång på gång låtit DiCaprio stå utan en statyett. Kanske blir det ändring på detta i år? Inte mig emot i så fall.

 

Galan går av stapeln den 2 mars med underbara Ellen DeGeneres som Oscarsvärd. Jag längtar!

 
 Bästa film
 

American Hustle

Captain Phillips

Dallas Buyers Club

Gravity

Her

Nebraska

Philomena

12 Years a Slave

The Wolf of Wall Street

 

Bästa manliga huvudroll

Christian BaleAmerican Hustle

Bruce DernNebraska

Leonardo DiCaprioThe Wolf of Wall Street

Chiwetel Ejiofor12 Years a Slave

Matthew McConaugheyDallas Buyers Club

 

Bästa kvinnliga huvudroll

Amy AdamsAmerican Hustle

Cate BlanchettBlue Jasmine

Sandra BullockGravity

Judi DenchPhilomena

Meryl StreepEn familj

 

Bästa manliga biroll

Barkhad AbdiCaptain Phillips

Bradley CooperAmerican Hustle

Michael Fassbender12 Years a Slave

Jonah HillThe Wolf of Wall Street

Jared LetoDallas Buyers Club

 

Bästa kvinnliga biroll

Sally HawkinsBlue Jasmine

Jennifer LawrenceAmerican Hustle

Lupita Nyong'o12 Years a Slave

Julia RobertsEn familj

June SquibbNebraska

 

Bästa regi

David O. RussellAmerican Hustle

Alfonso CuarónGravity

Alexander PayneNebraska

Steve McQueen12 Years a Slave

Martin ScorseseThe Wolf of Wall Street

 

För hela listan, gå in på länken:

http://www.imdb.com/oscars/nominations/?ref_=hm_ad_i1

 


Dags för Golden Globe

 
 
 
I natt är det återigen dags för Golden Globe-galan. Galan höll även i år av duon Amy Poehler och Tina Fey som i fjol lyckades galant med sin uppgift att vara värdpar för denna stora Tv-och filmgala.
 
Denna gala ger som sagt pris både för bästa film och bästa Tv-serie. I år ryktas det om att det är filmerna 12 years a slave eller American Hustle som kommer att kamma hem storpriserna. I Tv-priserna tror och hoppas jag verkligen på House of Cards (som jag skrivit om här nedan).
 
Nomineringarna:
 
Bästa film (drama)
12 years a slave
Captain Phillips
Gravity
Rush
Philomena
 
Bästa film (komedi/musikal)
American Hustle
Her
Inside LIewyn Davis
Nebraska
The wolf of Wall Street
 
Bästa dramaserie
Breaking Bad
Downton Abbey
The Good Wife
House of Cards
Masters of Sex
 
Bästa komediserie
The Big Bang Theory
Brooklyn Nine-Nine
Girls
Modern Family
Parks and Recreation
 
För hela listan se:
http://www.imdb.com/oscars/nominations/golden-globes?ref_=hm_ad_t1
 

House of Cards

 
En annan serie som jag precis börjat se är den omtalade serien, House of Cards, även den en present från morfar. Denna serie började sändas på Netflix i februari 2013 och har gjort stora framgångar. Kanske inte jättekontigt då huvudrollsinnehavarna spelas av Kevin Spacey (en av mina absoluta favoriter) och Robin Wright. De första två avsnitten står för övrigt David Fincher (Seven, Fight Club och Social Network) för och gör därmed tv-debut med dessa två avsnitt. Fincher är en otroligt grym regissör som lyckats även denna gång.
 
Serien är en politisk dramaserie som handlar om Francis Underwood (Spacey), en hängiven man med stora planer, men han är även en maktgalen man och redan i inledningsscenen förstår vi att Francis är just allt detta och mycket mer och djupare än så. När Francis inte blir lovad det han trott och hoppats på, nämligen att få utrikesministerposten, börjar hans kamp för att hämnas.
 
Bara sett de två första avsnitten, men so far so good. Dessutom är serien fyrfaldigt Golden Globe-nominerad för bästa dramaserie och bästa manliga respektive kvinnliga huvudroll samt bästa manliga biroll. Årets gala hålls nu på söndag den 12/1.
 

The Fall

En annan serie som jag hunnit plöja är den amerikanska BBC-serien, The Fall, med bland andra Gillian Anderson (Arkiv X) och Jamie Dornan (Once upon a time och kommande Femtio nyanser av honom) i huvudrollerna. Det var faktiskt regisören av Bron, som på en sida själv tipsade om denna serie, varav jag fick upp ögonen för den. Sen av en ren slump fick jag serien häromdagen av min käre morfar i present.
 
Serien utspelar sig i staden Belfast, Nordirland som under den senaste tiden har skakats av ett par obehagliga mord, varpå man tillkallar förstärkning från England och Stella Gibson (Anderson) anländer till staden för att ta upp jakten på denna brutala seriemördare. Samtidigt som vi får följa jakten på att hitta denna mördare får vi även bekanta oss med mördaren, Paul Spector (Dornan) och hela hans vardag med såväl de brutala mord som han så utförligt planerar och genomför samt hur han är som privatperson och som försörjande familjefar.
 
Det är ett intressant upplägg och det är välgjort och välspelat. Jag gillade serien, även om jag sett, Bron, precis innan, vilket den dessvärre inte överträffade. Men, The Fall, var en bra serie trots allt. Bara fem avsnitt, så väntar med spänning på säsong två.
 
 

Bron

Sista dagen på jullovet har kommit. Härliga dagar av ledighet med högtider som firats ihop med nära och kära samt lata dagar som präglats av film och serier som jag hunnit se dåligt denna höst.
 
Såg aldrig den svensk/danska-serien, Bron, när den gick 2011. Därför såg jag heller inte andra säsongen som  sändes nu denna höst. Men nu har jag sett båda säsongerna och jäklar va bra!
 
Jag gillar deckare och svenska kriminalare som Beck och Wallander är aldrig fel, men detta var bättre och vassare. Utan tvekan! Serien har fått makalösa framgångar både i Sverige och Danmark, men även internationellt. Bland annat finns det redan en amerikansk version ute, The Bridge, med Diane Kruger och Demian Bichir. Bron är ett måste att se om man gillar spänning och deckare, detta är en riktig nagelbitare. Jag blev verkligen imponerad av denna serie.
 
 

RSS 2.0