Oscarsgalan 2012

And the Oscars goes to... The Artist



Den 84:e Oscarsgalan är nu avgjord och jag är redo för sängen, men nej, jag ska åka direkt till skolan (kommer bli en låååååång dag) men men. Billy Crystal stod som sagt som värd på årets gala (hans 9:onde gång) och han hans öppningsscen med sig själv inklippt i varje film var väldigt rolig och hans monolog därefter var hysteriskt kul.

Bästa film blev som sagt The Artist och Michel Hazanavicius vann även bästa regi för filmen samt att Jean Dujardin kammade hem bästa manliga huvudroll för sin hyllade roll i denna film. Meryl Streep vann såklart för sin enastående prestation i Järnladyn. Välförtjänat då hon varit nominerad 17 gånger och inte vunnit sedan Sophies val (1982) The Artist blev kvällen stora, stora vinnare (vilket var väntat) med 5 Oscars. Hugo Cabret fick också 5 Oscars, men inte i de tyngre klasserna.

Bästa kvinnliga biroll blev Octavia Spencar (Niceville) , hurra, som fick alla att resa sig och stod för ett väldigt känslosamt tacktal, jag grät en tår. Bästa manliga biroll blev favorittippade Christopher Plummer (Beginners) som också fick stående ovationer och stod för ett väldigt klasiskt och bra tal.

I övrigt vann Rango för bästa animerade film och En separation för bästa utländska film och bästa orginalmanus gick till Woody Allen (ja!) för Midnatt i Paris och bästa manus efter förlaga gick till Alexander Payne för The Descendants.


Slutligen har vi alla fantastiska klänningar på röda mattan:


(Milla Jovvovich var bland de första att anlända och ursnygg i denna läckra klänning)



(Jean Dujardin och George Clooney)



(Rooney Mara, nominerad bästa kvinnliga huvudroll för Girl with the dragon tatoo)



(Viola Davis, nominerad bästa kvinnliga huvudroll, Niceville)


(Melissa McCarthy, nominerad bästa kvinnliga birol för Bridesmaids)


(Michelle Williams, nominerad bästa kvinnliga huvudroll för My week with Marilyn)



(Bérénice Bejo, nominerad bästa kvinnliga biroll för The Artist)


(Octavia Spencer, vinnare av bästa kvinnliga biroll för Niceville)


(Emma Stone och Penelope Cruz)



(Meryl Streep)


(Cameron Diaz i en av de vackraste klänningarna, hon lyckas alltid tillhöra mina favoriter på röda mattan)


(Vackra Gwynet Paltrow och Jennifer Lopez)


(Brad och Angelna. Brad Pitt var nominerad för bästa manliga huvudroll i Moneyball)


Oscarsvaka 2012

Då var det äntligen dags för Oscarsgalan i natt och jag håller däremed lite Oscarsvaka nu =) 8:onde året i rad jag kollar in galan nu, helt crazy! Fick  i alla fall bli att kolla in Extremt högt och otroligt nära plus Tinker, tailer soldier spy nu i kväll som var de filmer jag hade kvar. Har nu sett i stort sett varenda film som är nominerad i de prestigefyllda klasserna... Vet dock inte vilken som är min favorit?!

Vilka kommer vinna i kväll då?

Jag tror att The Artist kommer kamma hem en hel del bland annat för bästa film och eventuellt bästa regi (om inte Scorsese tar den) Annars är det lite svårt att tippa, för jag tycker själv att det är väldigt starka skådespelarinsatser på årets gala. Tror dock att Meryl Streep vinner för Järnladyn. George Clooney (The Descendants) eller Jean Déjardin (The Artist) för bästa manliga huvudroll. I birollerna hade det varit kul om vår egen stolthet Max von Sydow vann för sin fina gestaltning i Extremt högt och otroligt nära (trots att han inte säger ett ord) men Christopher Plummer är annars riktigt bra i Beginners, så jag tippar på honom. Tror det står mellan Octavia Spencer (Niceville) och Bérénice Bejo (The Artist) och de är båda mina favoriter, så hoppas på någon av dem!

Hoppas annars att Woody Allen vinner för bästa manus för sin film, Midnatt i Paris (oerhört bra) Hoppas också, som vanligt, på bra tal och en extra festlig stämmning med humor på årets gala. Billy Crystal står ju värd (vår trogne Oscarsvärd) så hoppas på bra humor i natt och som sagt, en massa bra tal och inte allför stelt och tråkigt.

Här kommer några minnesvärda stunder från Oscarsgalan genom tiderna =)


Beginners

Såg denna film, Beginners, utan att egentligen veta exakt vad den handlade om. Det enda jag visste var att Ewan McGregor och Christopher Plummer var med och att Plummer är Oscarsnominerad för bästa manliga biroll. Han vann en Golden Globe dessutom för denna roll.



Det är en ganska sorlig film i komedifacket som handlar om Oliver en 38-årig man som mist båda sina föräldrar och är en oerhört ensam man med endast sin pappas hund som följeslagare. Han brottas med sitt förflutna och specielt sin fars död som nyligen dött i cancer. På en fest träffar han en ung kvinna, Anna, spelad av Mélénie Laurent (Inglorious basterds) som också på något sätt är ganska tragisk och de finner varandra. Historien övergår med jämna mellanrum till dåtid där vi återser Olivers pappa (Christopher Plummer) och får reda på att hans pappa bestämt sig för att vid 75-års ålder, efter mammans död, äntligen berätta att han är gay.

Historien hoppar alltså hela tiden mellan nutid och dåtid och vi får följa Olivers tankar genom en mängd konstiga uttryck och bildspråk samtidigt som han berättar sin historia. Det är verkligen svårt att i dessa lägen inte tänka på Amelie från Montmarte (en av mina favoritfilmer) den påminner en hel del om den, fast på en amerikansk nivå med en manlig huvudroll istället för kvinnlig. Sen är det svårt att inte gilla karaktärerna i Beginners och Plummer är väldigt bra i sin roll som homosexuell och cancersjuk och McGregor (som jag för övrigt alltid gillar) som hans son som inte riktigt vet på vilket ben han ska stå i denna värld. Gripande!

Jag brukar vara lite "snål" med betyg. Ibland tänker jag att jag borde kanske gett en del filmer ett snäpp mer, exempelvis The Artist borde nog fått en fyra, såhär i efterhand =) Därför ger jag Beginners en svag 4...

4 tummar upp




Hugo Cabret

I kväll har det verkligen bara regnat och regnat... Vad passar då inte bättra än en film?! Givetvis blev det yterligare en Oscarsnominerad sådan, Hugo Cabret, som är nominerad i hela 11 kategorier (flest på årets gala!) Bland annat för bästa film och bästa regi.



Martin Scorsese (en av mina favoritregissörer) står för regi av denna underbara saga. Det är ett familjeäventyr och handlar om den unge föräldralöse pojken Hugo, spelad av Asa Butterfield (Pojken i randig pyjamas)) som bor inuti klocktornet på tågstationen Montparnasse i Paris. Det är synnerligen en märklig värld och vi får följa med i historien genom pojkens ögon medan han iakttar världen. Genom tillbakablickar förstår vi att han en gång hade en underbar far, spelad av Jude Law (Sherlock Holmes och Contagion), men som sedan dog och Hugo tvingades därmed bo gömd uppe i klocktornet. Allt han har kvar av sin pappa är en robot som han ständigt är på jakt efter nya delar till, för att slutligen kunna laga roboten som han är helt övertygad om ska kunna säga honom något om sin far. På jakten efter saker stöter han givetvis på problem och hamnar i trassel och det är här äventyret börjar.

Filmen är fantastisk vacker och läckert gjord. Det är nästan lite magi över hela filmen, men man kan inte vänta sig annat när Scorsese står för regi och producent (Johnny Depp står även som medproducent). Det är snyggt och skickligt gjort och det är en alldeles förtrollad saga som berättas. En familjefilm, men som jag tror vuxna kanske nästan kan glädjas mer av.

Asa Butterfield spelar väldigt bra (likt han gjorde i Pojken i randig pyjamas). I övriga roller finner vi Chloe Moretz (Kick-Ass och Let me in) Ben Kingsley (Schindler´s list och Gandhi) och han är som alltid lika bra oavsett vad han gör! Jude Law har jag nämnt, Emily Mortimer (Shutter Island och Match Point) och Sacha Baron Cohen (Borat och Bruno) som minst sagt visar en annan sida av sig själv samt Christopher Lee (Sagan om ringen-filmerna). Stjärnspäckat med andra ord!

4 tummar upp






Ett bättre liv

Såg häromdagen även denna film, Ett bättre liv, av Chis Weitz (Twilight: New Moon, Guldkompassen, Om en pojke). Blev väldigt positivt överraskad av denna film. Såg den främst för att den är Oscarsnominerad för bästa manliga huvudroll, men den imponerade även på annat.


Historien är relativ enkel, även om berättelsen har ett tungt djup som under hela filmen höll mig totalt fängslad. Filmen handlar om Carlos Calindo (Demian Bichir) som försörjer sig genom att jobba som trädgårdsarbetare i Los Angeles. Han lever mer eller mindre för sin son och kämpar dagligen med att försöka hålla sin 15- åriga son, Luis, (José Julián) ifrån kriminella gäng och annat. Allt för att han ska få ett så bra liv som möjligt. Men saker och ting blir inte alltid som man kanske tänker att de ska bli...

Demian Bichir (Che- gerillaledaren och Weeds) spelar så otroligt bra och hela historien fick mig till tårar och berörde mig verkligen. Satt med en klump i magen under hela filmen samtidigt som jag fascinerades av Bichirs känslosamma agerande som berörde mig så. Oerhört välspelat av honom. Även om jag har sett "hemskare" filmer, var den verkligen hjärtskärande och gripande på alla sätt.

Fyra tummar upp




Järnladyn

Har äntligen sett denna film som det pratas så ofantligt mycket om...



Järnladyn handlar om ingen mindre än Storbritanniens mycket omtalade premiärminister, Margaret Thatcher, spelad av den porträttlike Meryl Streep. Filmen börjar med att vi får träffa en gammal och minst sagt förvirrad Margaret vid frukostbordet där hon samtalar med sin make Dennis (Jim Broadbent) som vi inom kort förstår existerar bara i Margarets huvud. Genom hennes tankar och funderingar på sitt eget liv rullar filmen vidare och det är genom detta som vi får ta del av filmen och hur Margaret kom till makten och vad hon lyckades med, nämligen att bli västvärldens första kvinnliga ledare.

Meryl Streep är verkligen precis så bra som alla säger att hon är. Jag skulle vilja säga att Streep var född till att spela denna roll. Tyvärr är detta nästan det enda som är bra i filmen. Det var ingen dålig film, men jag tror att utan Streep hade jag troligen stängt av filmen. Hon lyfte den. Hade också hoppats på mer av det politiska hon gjorde i sin karriär och velat ha mer av den historien, det kommer aldrig denna film riktigt till. Eftersom Margaret Thatcher var synnerligen en omdiskuterad kvinna, kommer detta väldigt lite till tals i filmen och kanske är bilden av Margaret Thatcher aningens förskönad (?).

Meryl Streep lär i vilket fall som helst med 110 % vinna en Oscar för en enastående prestation. Dessutom, med tanke på att detta är hennes 13:e nominering (!) utan vinst är det väl ändå på tiden att hon får sin statyett!? Gillar för övrigt även Jim Broadbent (Bridget Jones, Moulin Rouge, Gangs of New York och Harry Potter) som också är skrämmande lik "orginalet". Nämns inget om honom, men jag tycker även han är grym.

Det får bli 2 ½ tumme upp för denna film





 


The Hobbit - en oväntad resa

Om det är någon film som jag längtar till är det såklart, The Hobbit. Det är "bara" 300 dagar kvar i dag tills den äntligen kommer på biograferna...

Längtar, längtar! Kolla gärna in trailern:


The Descendants

Ibland känns det mer än man trodde, det sitter liksom där och bara trycker och trycker...

Skitsamma, får väl blogga om en film till =) Datorn kraschade i går, så har en lånad dator nu, som dessvärre hänger sig den också, dessa datorer... Tror jag får ett sammanbrott på dem snart. Plus att jag vill ha min dator, har ju inget att kolla på nu :(

Filmen The Descendants är filmen som vann bästa film (drama) och manliga huvudroll (George Clooney) på Golden Globe-galan för ett par veckor sedan och den förväntas vinna även på årets Oscarsgala i dessa två kategorier. Jag hade stora, stora förväntningar på denna film, varför har man det, det bara ställer till det...



Filmen handlar i alla fall om Matt (Clooney) som inte har ett speciellt bra förhållande med sina två döttrar. När modern råkar ur för en båtolycka och hamnar i koma tvingas han mer eller mindre ta på sig papparollen och faktiskt finnas vid sina barns sida. Beskedet om att modern inte kommer att bli bättre tynger ner familjen samtidigt som Matt får reda på att hans fru inte varit honom trogen. Med det börjar även jakten på att hitta denna man och detta tillsammans med sin äldsta dotter.

Alexander Payne står för regi för denna film och det märks, om man känner till hans tidigare verk som About Smith och Sideways. Man både hatar och älskar människorna som Payne så mästerligt porträtterar. Clooney spelar för övrigt väldigt bra och annorlunda från vad han brukar spela. Det är förvisso svårt att få en av världens snyggaste man ful och osexig, men han är definitivt inte lika "välvårdad" som han annars alltid är.

Filmen griper trots allt inte riktigt tag i mig och även om det verkligen inte är dåligt, tycker jag nog inte att detta är bästa filmen eller årets Oscarsvinnare, även om det verkar luta åt det hållet!?

3 tummar upp




War Horse

Nyss hemmkommen efter en lång härlig vinterpromenad med Christel och Karin =) Riktigt mysigt med lite snö faktiskt. Som sagt, jag har ju hunnit med en och annan film under veckans gång.

War Horse
är regisserad av Steven Spielberg. För er som är uppmärksamma av er, har jag ju den senaste tiden skrivit om en hel del filmer som är Oscarsnominerade och så är även denna film. Bland annat för Bästa film.



Filmen handlar (som kanske titeln avslöjar) om en häst. Det är 1914 och Första Världskriget håller på att bryta ut. Hästen, Joey, säljs på en auktion och den fattige bonden Ted (Peter Mullan) köper honom och tar honom hem till sin gård och till sin familj med fru (Emily Watson) och deras son Albert (Jeremy Irvine). Albert och Joey (hästen) finner varandra direkt och en väldigt speciell relation uppstår dem emellan. Sorligt nog tvingas de att sälja hästen när väl kriget på allvar bryter ut och hästen hamnar hos en brittisk officer, för att sedan hamna hos en hel rad med tyska soldater och därefter hos en sjuk, ung fransk flicka och hennes morfar. Vi får med andra ord följa hästen Joey hos hans olika "ägare" under en tid samtidigt som vi parallelt lär känna Albert och får se vad han sysslar med när han inte längre har sin häst vid sin sida.

Filmen är lite lång, men den är väldigt vacker och har ett fantastiskt foto, måste jag säga. Kärleken mellan den unge pojken occh hästen är förstås kärnan i filmen och väldigt fint berättat. Mina tankar gick snabbt till Black Beaty, speciellt med tanke på att även David Thevlis (Professor Lupin från Harry Potter-filmerna) medverkar i båda (!) Jag hade velat att den "gav" mer än vad den gjorde, för den är fin, men det hände inte så mycket och trots filmens långa längd fastnade jag inte riktigt för karaktärerna. Lite synd, för skådespeleriet var bra, miljöerna var fantastiska och krigsscenerna var skickligt utförda och musiken var helt underbar.

3 tummar upp




The Artist

Fördelen med att vara sjuk är att man har tid att titta igenom en hel drös med filmer och nu när jag mår lite bättre orkar jag även skriva om dem.

The Artist är den film som det pratas väldigt mycket om just nu och som är nominerad till hela 10 Oscars på årets Oscarsgala, det är filmen på allas läppar. Sägs att det står mellan The Artist och The Descendants i kategorin Bästa film. Filmen vann för övrigt 3 Golden Globes bland annat för Bästa film och Bästa manliga huvudroll. Måste erkänna att jag var lite skeptiskt till filmen först. En svartvit stumfilm, men jag blev positvt överraskad av denna charmiga och ganska "enkla" film.


Filmen handlar om George Valentin (Jean Dujardin) som är en stor Hollywoodstjärna inom stumfilmen. Det är sent 20-tal och allt är väldigt glatt med dans, musik och urtjusiga klänningar samt alla underbara hattar. George är den store stjärnan som en dag träffar den galet vackra Peppy Miller (Bérénice Bejo) vars stora dröm är att en gång själv få stå i rampljuset. Men som de som vet vad som skedde under denna tid, var detta en tid då talfilmen kom i bruk, vilket såklart inte gynnar George Valentins karriär...

Det är en fin kärlekshistoria som berättas i filmen, trots att det är just en stumfilm. Storyn är såklart inte helt obekant, det är nog utan tvekan så att regisören, Michel Hazanavicius, haft klassikern, Singin in the rain i huvudet när han gjorde denna film. Samma story, i stort sett! Visst, det händer inte jättemycket, men The Artist har sin charm tycker jag och berörde mig på något sätt ändå. Den är synnerligen vacker att bara titta på och Bérénice Bejo är toksöt. Den lille vovven, en liten jack russel, är dessutom helt bedårande. Gillar man pang pang och bara amerikansk action är detta nog ingen film för dig, men som sagt jag gillade den ändå.





3 tummar upp

Moneyball

Jag är långt ifrån en sportfåne, men av någon anledning har jag alltid haft en tendens att gilla sportfilmer, och Moneyball är inget undantag.

Filmen är baserad på den sanne historien om Billy Beane, (Brad Pitt) som är baseballmanager för Oakland Athletics som efter en rad förluster måste börja fundera ut en ny speltaktik. Beane drar nytta av en ung ekonomistudent, Peter Brand, (Jonah Hill) som genom matematiska datauträkningar ska  leta upp "rätt" spelare som ingen annan långre bryr sig om och därmed verkligen chocka allt och alla när resultaten sedan vänder...



Filmens manus är suveränt, men kan det bli annat efter att Aaron Sorkin, som förra året vann en Oscars för The Social Nework, även står för detta manus?! Det är inte bara manuset som är briljant, även skådespelarna i filmen är lysande. Brad Pitt är fantastisk (igen skulle jag vilja säga) och även Oscarsnominerad för rollen. Jonah Hill (Supersugen & På smällen) är fantastisk och det är underbart att se honom i denna typ av roll, då han annars mest gör komedier. Han imponerar stort. Sen har vi en av mina "birollsfavoriter" Philip Seymoure Hoffman samt Robin Wright Penn som även de är duktiga skådisar.

Det är bitvis lite mycket prat, men också klassiska "sportscener" med dov musik, en publiks tystnad som sedan bryter ut i jubel under vissa härliga scener som gör att jag gillar detta. Det blir dock inte riktigt en "homerun" för min del, men tack vara ett sjysst manus och otroligt bra rollpresentationer stannar den ändå kvar hos mig.

Filmen är nominerad till 6 Oscars för bland annat Bästa film, Bästa manliga huvudroll, (Brad Pitt) och biroll (Jonah Hill) samt Bästa manus.





3 tummar upp

RSS 2.0