The Place Beyond the Pines

I går blev det bio med min trogna bio-vapendragare, nämligen käre morfar. Satt helt själva i stora salongen med kommentaren av personalen "Om ni går får ni gärna säga till, det gjorde inte de två som var de enda som såg den igår, filmen är nämligen väldigt speciell". Med de orden i bakhuvudet blev man ju oerhört nyfiken och fundersam på vad detta var för film, men oj vilken pärla.

 

 

Filmen är uppdelad i tre akter och handlar om stuntföraren Luke (Ryan Gosling) som försörjer sig med att köra dödsfarliga motorcykelstunts på ett tivoli som reser landet runt. När hans förra flickvän Romina (Eva Mendes) plötsligt dyker upp och han får reda på att han har en nyfödd son ställs han inför ett dilemma och bestämmer sig för det drastiska beslutet att börja råna banker som får förödande konsekvenser. Samtidigt lär vi känna den unga och naiva polisen Avery (Bradley Cooper) vars motto är att leva och vara en rättrogen polis i en minst sagt korrumperad poliskår.

 

Derek Cianfrance (som även gjorde magiska Blue Valentine) står för regi i denna film och gör ett strålande jobb med att få ihop dessa tre akter och väver in historia på historia så vi till sist får helheten serverad i en elegant förpackning. Det är verkligen skickligt gjort, även om jag redan listat ut "tvisten", så är det snyggt berättat och välgjort. Gosling, Cooper och (faktiskt) även Mendes gör fantastiska rollprestationer i synnerhet Gosling. Han överträffar gång på gång och det är en ren fröjd att se en så pass ung skådespelare visa dessa kvalifikationer. Övriga roller av Ray Liotta, Dane DeHaan och Emory Cohen glöms inte bort i första taget heller. Liotta är väl som klippt och skuren för att ta sig an obehagliga roller som man aldrig slutar att fascineras av.

 

The Place Beyond the Pines är en lång film (2 h och 20 min) men faktum är att jag tyckte att timmarna rusade förbi. Detta förmodligen på Cianfrance förmåga att få tre akter till olidlig spänning. Likt ett mästerlikt grekiskt drama som på slutet flätas ihop och han gör det med bravur. Plus för musiken dessutom som är grymt bra.

 

 4 tummar upp


Mama trailer

Denna film, Mama, går just nu på bio och med Guillermo del Toro (Barnhemmet och Julias ögon) som producent känns det väldigt hett.
 
Dessutom är både Jessica Chastain (Niceville och Zero dark thirty) och vår danska upcoming star Nikolaj Coster-Waldau (Game of Thrones) med i denna film.
 
 

The Conjuring trailer

Det finns äntligen lite skräcknyheter ute och jag tänker dela med mig av två rullar som jag tror kan vara rätt intressanta.
 
Trailern till denna film, The Conjuring, får i varje fall mig att hoppa till i soffan, så den måste man ju se. Biopremiär först i sommar dock.
 
 

Sinister

Förra helgen blev det en liten skräckfilmskväll och denna film, Sinister, kollades äntligen in och resultatet blev en svettig historia i ren skräck.
 
 
Sinister handlar om kriminalförfattaren Ellison Oswald (Ethan Hawke) och hans familj som flyttar till ett hus där Ellison har för avsikt att skriva en ny roman med sitt nya hus som inspiration. Dock har han inte berättat för sin familj det faktum att strax innan de flyttade in i huset blev huset förra familj hängd i trädgården, vilket förstås är just Ellisons "inpirationskälla". Men efter att ha upptäckt en låda på vinden fylld av filmer som innehåller en rad av riktigt groteska mord av en okänd gärningsman börjar Ellison sakta men säkert undra om han verkligen gjorde rätt i att flytta in i huset.
 
Filmen skrämde mig ordentligt, kan inte erinera mig om när en film fick mig att kallsvettas på detta sätt och gjorde mig sömnlös om nätterna?! Egentligen är skrämseltekniken inget nytt, men det fanns en obehgalig stämning som löpte längs hela filmen som jag imponerades av. Dessutom är det kul att se Ethan Hawke i denna roll, vilket han också gör väldigt bra. Uppskattar när duktiga skådisar (även om Hawke är lite av en underskattad skådis i Hollywood) väljer att göra en genre som skräcken, eftersom det oftast inte hamnar på någon "best of the best"-lista i filmbranshen.
 
4 tummar upp

RSS 2.0