Rust and Bone

Eftersom det börjat att växa mossa här på bloggen, är det hög tid för ett nytt inlägg. Hinner inte riktigt med att se film i samma utststräckning längre, men tänker att då får jag väl skriva om denna lilla film som jag såg i början av året.
 
 
Rust and Bone är en fransk/belgisk film från 2012 med Marion Cotillard och Matthias Schoenaerts i huvudrollerna. Detta är en väldigt speciell film som berörde mig djupt, satt i flera dagar efter att jag sett filmen. Filmen handlar om Stéphanie som jobbar med att träna späckhuggare och i en olycka mister hon båda benen. En omställning som naturligtvis inte är det enklaste att anpassa sig till. Hon träffar Ali, en fattig och ensamstående pappa som varje dag får kämpa med att klara av dagen och försörjer sig bland annat på gatuslagsmål. Dessa två vilsna själar finner varandra ganska snabbt och det blir början på en minst sagt udda och märklig relation mellan dessa människor.
 
Det är svårt att inte känna med dessa två personer som så desperat försöker finna någon form av ro och balans i livet. Det är stundtals helt hjärtskärande och nästan omöjligt att sätta sig in i deras situation, samtidigt är det en film som hyllar kärleken, trots att det långt ifrån är en typisk kärleksfilm i hollywood-style. Men det är precis det som är så befriande och det som får denna film att sticka ut och bli något eget.
 
Skådespelarna är dessutom hela filmens styrka och att lyckas porträttera som de båda gör är föga imponerande och ytterligare ett bevis på framförallt Cotillards fantastiska talang. Verkligen en enastående skådespelerska. Filmen vill mycket och blir tyvärr något pretentiös, men vad gör det?! Det blir åtminstone inte något smörigt hollywoodtrams, utan istället en film som verkligen grep tag och berörde på djupet.
 
4 tummar upp

RSS 2.0