Midnatt i Paris

I går blev det filmkväll och vi såg bland annat denna romantiska komedi regisserad av Woody Allen. Kan hända att jag var den enda i sällsapet som gillade denna film, för det gjorde jag verkligen!



Filmen handlar kort och gott om Gil, spelad av Owen Wilson, en amerikansk författare som inte riktigt är till freds med sig själv både karriärsmässigt och med sin blivande fru Inez, spelad av Rachel McAdams. Tillsammans har de rest till Paris och man inser ganska snart att förhållandet rullar mest på rutin och inte på några äkta känslor som förmodligen en gång fanns. Ganska typiskt för en typisk Woody Allen-film tycker jag.

Gil vandrar hursomhelst mest rundor bland Paris gator och drömmer sig bort i en av världens mest romantisa städer. En sen kväll åker en gammal droska förbi och plockar upp honom mitt på gatan och Gil hamnar i en annan värld, mitt i händelsernas 20-tal där han möter en hel drös med konstnärer och författare bland annat. Hemingway, Picasso, Cole Porter, Salvador Dali (spelad av en porträttlik Adrian Brody)  och Scott och Zelda Fitzgerald för att nämna några. Han möter även den oemotståndligt vackra älskarinnan till Picasso (Marion Cotillard) som hans uppmärksamhet dras till allt mer...





Lite märlig historia, men rolig. Allen har ju en speciell förmåga att skapa dessa "dialog-filmer" och göra något helt exeptionellt bra utav det. Miljön längs Paris gator och dess atmosfär gör det hela ännu bättre och jag fick direkt associationer till hans film, Vicky Christina Barcelona, som också på ett skickligt sätt får med hela charmen med "en amerikan i en Europeisk storstad".

Woody Allen vann en Golden Globe för bästa manus för denna film och den var även nominerad för bästa film och bästa manliga huvudroll (Owen Wilson) Dessutom är Midnatt i paris fyrfaldigt Oscarsnominerad bland annat för bästa film och regi.

4 tummar 

The Tree of Life

Terrence Malick (Den tunna röda linjen) står bakom denna film som är synnerligen märklig. Mästerverk eller bara konstig? Den vann Gulpalmen (bästa film) i Canne i våras och den är nu trefaldigt Oscarsnominerad för bland annat bästa film och bästa regi.



The tree of life handlar om en relativt välbärgad familj i en amerikansk småstad under 50-talet. Pappan, välspelat av Brad Pitt, är en hård far med en sträng uppfostringsyn medan modern, spelad av Jessica Chastain (Niceville) uppfostrar sina tre söner med värme och kärlek.

Filmen skiftar mellan dåtid och nutid där vi får följa den äldste sonen, Jack, (Sean Penn) som brottas med det förflutna samtidgt plockar Malick in en hel drös med konstnärliga bilder och klipper in allt från planeter och soluppgångar till fantastiska landskap med vulkanutbrott och solrosfält, bubblor på vattenytan och dinosaurier (!) som hoppar runt. Jag förstår inte, men det är nog inte meningen heller. Konstigt nog gillar jag det även om jag stundtals fattar noll...

Skådespelarna är fanatastiska och speciellt Jessica Chastain är underbar i rollen som den hjälplöse modern. Ambitiös ny ung talang som medverkar i hela sju filmer i år. Bland annat i Niceville som hon är Oscarsnominerad för i kategorin bästa kvinnliga huvudroll.

Älska eller hata denna film, jag har inte riktigt bestämt mig. Ville haft något mer ut av dessa 140 minuter, men det är långt ifrån dåligt ändå. Döm själv, men speciell det är den verkligen.

3 tummar upp






De nominerade är...

Nu klockan 14.30 släppte de äntligen de nominerade bidragen till Oscarsglalan den 29 februari...



Som vanligt är det ganska likt Golden Globe-nomineringarna med bara några fåtal olikheter. I kategorin för Bästa film hittar vi nämligen The Decendants, Niceville (The Help), Hugo Cabret (Hugo), Midnatt i Paris, The Artis, Moneyball och War Horse samt två andra (som jag tippat på) nämligen The tree of life och Extremt högt och otroligt nära. Endast nio nominerade, har varit 10 st de senaste åren, där en animerad film brukar vara med, men inte i år... Jag undrar varför inte Tintin blivit nominerad (?) Inte ens för bästa animerade...?

Bästa manliga huvudroll har vi såklart storfavoriten George Clooney (vann en Golden Globe) för sin roll som familjefar i dramat The Descendants. Brad Pitt i sportfilmen Moneyball och Jean Dujardin (vann Golden Globe) för svart/vita stumfilmen The Artist samt Gary Oldman för Tinker tailor soldier spy och Demián Bichir för A better life (de två sistnämda var inte nominerade för någon Golden Globe). Att inte Leonardo DiCaprio fick någon nominering tycker jag är i allra högsta grad märkligt, då han blivit kritikerhyllad (och nominerad för en Golden globe) för Clint Eastwoods senaste film, J. Edgar. För att inte tala om hans fantastiska prestationer de senaste åren som aldrig givit någon Globe eller Oscars, trots nomineringar! Väldigt tråkigt tycker jag...

Sedan hittar vi för Bästa kvinnliga huvudroll, givetvis, Meryl Streep för Margarit Thatcher i filmen järnladyn (vann Golden Globe), Michelle Williams som spelar Marilyn Monroe i My week with Marilyn (som också vann en Golden Globe), Viola Davis för dramat Niceville, Glenn Glose för Albert Nobbs och Roony Mara för The girl with the dragon tattoo. Alla samtliga var nominerade för varsin Golden Globe.

Bästa regi-kategorin har vi Martin Scorsese för Hugo Cabret som han också vann en Golden Globe för, Woody Allen för sin Midnatt i Paris, Alexander Payne för The Descendants, Terrence Mallick för The tree of life och Michel Hazanavicius för the Artist.

Nominerade för Bästa manliga biroll hittar vi Christoper Plummer (vinnare av Golden Globe) från The Beginners, Max Von Sydow (vår egna stolthet) för Extremt högt och otroligt nära, Jonah Hill för Moneyball, Nick Nolte för Warrior och Kenneth Branagh för My week with Marilyn. Motsvarigheten, Bästa kvinnliga biroll, hittar vi sedan Octavia Spencer (Vinnare av Golden Globe) för sin roll i Niceville, Jessica Chastain också för Niceville, Janet Mcteer för Albert Nobbs, Melissa McCarthy för Bridesmaids och Bérénice Bejo för The Artist.


Tintin som vann pris för bästa animerade film på Golden Globe-galan fick alltså ingen nominering här. Det blev istället En katt i Paris, Chico & Rita, Kung Fu panda 2, Mästerkatten och Rango som kommer att tävla för pris om bästa animerade film. Bästa utländska film hittar vi En Seperation från Iran (vann Golden Globe), Bullhead från Belgien, In Darknes från Polen, Monseur Lashar från Kanada och Hearat Shulayim från Israel


De övriga nominerade finner ni även här:
http://www.imdb.com/oscars/nominations/index

Guldbaggegalan

I går var det Guldbaggegalan och jag satt som jag brukar framför tv:n och tittade på galan.

Bästa film blev Apflickorna som blev kvällens stora vinnare. Nu ska jag snart uppdatera angående en annan filmgala, nämligen Oscarsgalan, då de nominerade släpps NU!


Golden Globe-galan 2012

Då var det avgjort...

Natten till idag gick som sagt den 89:onde Golden Globe-galan av stapeln med återigen en uppkäftig Ricky Gervais som värd som ännu en gång "trakaserade" stackars skådisar. Förra året fick Brad och Angelina, Robert Downey Jr och Tom Cruice utså hånet och i år var det istället Johnny Depp som var knarkare av partydroger som fick utså Gervais hån och Jodi Fosters kön och sexuella läggning stod för nästa skämt.

Årets stora vinnare blev (favorittippade) The Descendans för bästa film (drama) och George Clooney för bästa manliga huvudroll med samma film. Stumfilmen The Artist vann bästa film (musikal/komedi) och Dean Juardin för bästa manliga huvudroll med samma film samt bästa dramaserie blev Homeland där även Claire Danes vann för bästa kvinnliga huvudroll.





Min gissning på Meryl Streep blev också rätt, hon vann som den porträttlike Margaret Thatcher från filmen Järnladyn (drama) och bästa kvinnliga huvudroll (musikal/komedi) blev också den porträttlike Michelle Williams för Marilyn Monroe i filmen My week with Marylin.



I kategorin biroller (drama) vann Chrstopher Plummer för filmen Beginners och Octavia Spencer (jippi) för Niceville. Min favorit Martin Scorsese vann pris för bästa regi för sin film Hugo Cabret. Woddy Allen tog sedan hem pris för bästa manus för filmen, Midnatt i Paris. Tintin och enhörningens hemlighet kammade hem priset för bästa animerade film och bästa utländsa film gick till Iran för sin film, En seperation.










Övriga vinnare blev även (min och mammas favoritserie), Modern Family för bästa komediserie, Kate Winslet för hyllade serien Mildred Pierce (som jag länge velat se, SVT visar denna nu) samt Matt LeBlanc för komediserien Episodes.


(Några från gänget i Moderns Family)


(Personlig favorit, Kate Winslet, vinnare bästa huvudroll mini serie)


Bilder från röda mattan:


(Galans värd och store skämtare, Ricky Gervais)


(Förra årets vinnare Colin Firth med Livia Giuggioli)


(Paren: George Clooney och Stacy Keibler samt Brad och supersmala Angelina!)


(Nominerade Jodi Foster, filmen Carnage)


(Vinnare Michelle Williams och nominerade Rooney Mara)


(En väldigt glad Reese Witherspoon i en ganska osmaklig klänning, hej sjöjungfru!)


(Vackra Natalie Portman, förra årets vinnare för underbara Black Swan)

Några fler vinnare hittar ni här, om ni vill se alla:

http://www.imdb.com/oscars/nominations/golden-globes

Niceville

Har äntligen sett filmen Niceville (The help, som den heter på engelska) och den var underbar...

Filmen är baserat på bästsäljaren med samma namn och utspelar sig på 1960-talets Missisippi. Filmen kretsar kring några kvinnors liv i staden Jackson, Missisipi där relationen mellan svarta och vita skildras. Där de svarta jobbar som hembiträden för de vita och rika familjerna. Filmen har ett antal huvudkaraktärer, men där hembiträdet, Aibileen, (Viola Davis från Tvivel) imponerar med bravur. Redan i Tvivel tyckte jag hon var välförtjänad en Oscar och det luktar Oscarsvarning med rätta här. Emma Stone spelar den unga journalisten/författaren, Skeeter, som under filmens gång gör allt i sin makt för att yrka på orättvisorna som figurerar i samhället, vilket Stone gör jättebra. Förra årets stora genombrott med filmen Easy A, där hon är lysnde lever hon även upp till denna roll förträffligt. Syns för övrigt även i Cracy, stupid, Love (som jag nämnt i tidigare inlägg).





Utöver dessa finner vi en rad av utmärkt skådespeleri i denna film. Jag personligen  gillar även den ganska sorgliga berättelsen om utstötta Celia Foot spelad av Jessica Chastains (även med i filmen The tree of life som vann Guldpalmen i Canne i våras). Hembiträdet Minny selad av Octavia Spencer är oförglömlig, speciellt "pajscenen" med den hemske frun Hilly (Bryce Dallas Howard) som även hon spelar jättebra som den själviske och bortskämda hemmafrun.



Det finns mycket att diskutera angående denna film, men filmens kärna handlar dock om rasfrågan, hur orättvist samhället såg ut (för bara ynka 50 år sedan) under 1960-talet och att segrering var fullt accepterat. Filmen var möjligen lite lång, men för min del gjorde det inte så mycket. Berättarperpektiven flöt som en röd tråd genom hela filmen och häll därför tempot uppe och miljöerna med den rätta 60-tals feelingen med stämmningfull musik och inredning som hör 60-talet till hjälpte förståss till ett och annat

4 tummar upp

Road to the Oscars

Vilken skön dag jag har haft i dag... Bara slappat, efter allt skrivande på C-uppsatsen och har varit en runda på stan, pluggat med bror min och träffat Kajsa nu på kvällen=)

Jaja, nu då äntligen börjar det närma sig för filmälskarens bästa tidpunkt på året, då alla galor går av stapeln...

söndag är det då dags för den näst finaste filmgalan, nämligen Golden Globe-galan och med nomineringarna som nu presenterats och därefter vinnarna kan man även ganska enkelt börja spekulera ordentligt till nomineringarna för självaste Oscarsgalan som i sin tur äger rum söndagen den 26 februari.

Gillar man film och intresserar sig för sånt här som en annan kom inte precis Golden globe-nomineringarna som en större chock. Däremot sitter jag här nu och bli tämligen irriterad på Kanal 9 eller på denna jäkla Tv11 som alltid ska visa alla program som jag vill se på Tv. Det verkar inte som om Kanal 9 kommer att visa Golden Globe-galan, utan det gör såklart Tv11 som jag inte har... Suck! Tur att de tänker visa Oscarsgalan i alla fall, har sett den 7 år i rad på direktsänd Tv, så det skulle vara synd att behöva bryta trenden.







Som vanligt är jag sjukt taggad att sätta igång med att titta igenom årets utbud, fast alla har ju förståss inte kommit ut än... I kategorin bästa film (drama) hittar vi bland annat War Horse av Steven Spielberg (som vanligt, då han måste vara Hollywoods mest jobbgalna tok), min store favorit, Martin Scorsese för sin film, Hugo Cabaret, George Clooneys film Maktens män, Niceville och The Descendans med Clooney i huvudrollen och Moneyball med Brad Pitt i huvudrollen.

I kategorin bästa film (musikal/komedi) hittar vi The Artist, 50/50, Bridesmaids, My week with Marilyn (som jag längtat efter) samt Woody Allens Midnatt i Paris.








Bästa manliga skådespelare (drama) känns jävligt tufft i år. De är alla personliga favoriter för min del. Leonardo DiCaprio för J. Edgar (som nu fan förtjänar en globe och Oscar efter såååå många bra prestationer), Brad Pitt för Moneyball, Michael Fassbender för Shame (Tysklands stolthet som vi minns från fantastiska Inglorious basterds och Fish Tank), sen har vi ett stor "kommande" stjärna som jag får rysningar av, Ryan Gosling (förra årets mest undersattade skådespel från underbara Blue Valentin) denna gång nominerad för Maktens män samt den tippade vinnaren, George Clooney för The Descendans.

Bästa manliga skådespelare (musikal/komedi) hittar vi åter igen Ryan Gosling för Cracy stupid love (det är bara ytterligare ett bevis på att han regerar i filmvärlden just nu och då nämner jag inte ens filmen Drive!) , Owen Wilson för Midnatt i Paris, Joseph Gordon-Lewitt för 50/50, Brendan Gleeson för the Guard och Jean Dujardin för The Artist.


Bästa kvinnliga skådespelerska (drama) hittar vi veteranen Meryl Streep för The iron lady (troligen årets Oscarsvinnare, om jag får gissa), Rooney Maria för The girl with the dragon tattoo, Viola davis för Niceville, Tilda Swinton för Vi måste prata om Kevin och Glenn Glose för Albert Nobbs.

Bästa kvinnliga skådespelerska (musikal(komedi) hittar vi Jodi Foster för Carnage, Charlize Theron för Young Adult, Kristin Wiig för Bridesmaids och Kate Winslet också för Carnage samt Michelle Williams för (en portträtt lik Marilyn) i My week with Marilyn

Förutom dessa finns det ju massor av fler intressanta nomineringar, bland annat alla biroller och alla Tv-priser! Ni hittar det här:
http://www.imdb.com/oscars/nominations/golden-globes

I morgon blir en rolig dag, längtat efter denna dag... =) Puss 6 Kram


RSS 2.0