Golden Globe

Godmorgon eller god eftermiddag!

I natt var det den prestigefyllda Golden Globe som gick av stapel och gissa vem som satt uppe tills klockan var fem, för att titta på den! Jag älskar filmgalor. Golden Globe är det näst finaste filmpriset man kan vinna, efter Academy Award (Oscar) och Golden Globes delas ut både till TV-erier och filmer som visats under det gågna året.

Galans värd var ingen mindre än den brittiske humorveteranen, Ricky Gevais, från brittiske Office, vilket han också mer än gärna påpekade och gjorde sig lustig över. Amerikanska Office som ´även i år var nominerad är ju direkt tagen ifrån den brittiske serien med samma namn. Ricky Gervais bjöd dock på stor underhållning, med sarkasm och vass humor på hög nivå. Han skämtade vitt och brett om det mesta, drack öl och tyckte att det dricker väl de flesta, för att sedan i samma andetag presentera Mel Gibson upp på scenen, som har haft grova alkoholproblem. 

I vilket fall som helst så först ut att få tilldelat sig ett pris blev det mest känslomässiga talet, nämligen av Monique som vann precis för bästa kvinnliga biroll från filmen Precious: Based On The Novel Push By Sapphire, som blev överlycklig och var väldigt känslosam. Vill verkligen se den filmen, har hört så mycket om den, men Sverige är ju som vanligt lika seg med att komma ut med nya filmer. Priset för bästa manliga biroll gick till min favorit, nämligen till Christoph Walsh för sin enastående tolkning av den grymme SS soldaten i filmen Inglorious bastards. Bästa regissör gick, inte helt oväntat, till James Cameron för sin fantastiska film, Avatar som också vann priset för "best motion Picture". Bästa kvinnliga skådespelare för drama gick, kanske lite oväntat, till Sandra Bullock för The blinds side, men glad det blev hon verkligen. Bästa manliga i samma kategori gick till Jeff Bridges från Crazy heart som verkligen förtjänade en statyett och hela publiken reset sig i hans ära. Tobey Maguire var nog favorittippad och såg aningen besviken ut. Tobey ska nämligen ha gjort sin livs filmroll i filmen Brothers som jag längtar att få se.



Ett annat väntat pris gick till cansersjuke Michael C Hall för hans insatser i serien Dexter. Michael tog emot priset med en svart sjal virat runt huvudet, men som tidningarna skriver, verkar han vara på bättringsvägen och han fick äntligen sitt pris för sin fantastiske tolkning som seriemördaren Dexter. Julianna Margullies vann pris i samma kategori för The goos wife. Mad men vann priset för bästa dramaserie och lite synd att inte Dexter vann, men men. True Blood var också nominerade, men det vann dessvärre inga priser detta år medan Dexter trots allt kammade hem hela tre stycken.


I klassen Musikal/komedi vann filmen The hangover och skådespelarinsatserna gick till Meryl Streep, som var nominerad för två filmer, men vann för filmen Julie & Julia. Ganska väntat eftersom hon förra året var tippad en oscar för filmen Tvivel, men med tanke på att Kate Winslet gjort två extremt bra rolltolkningar i rad vann såklart hon oscarn och nu var det därför Meryl Streeps tur. En lite. parantes och tyvärr ett ständigt dilemma i dessa filmgalor. Robert Downey Jr vann pris för bästa manliga hvudroll för Sherlock Homes i samma kategori som också var lite väntat, lite på grund av hans tidigare floppar både karriärsmässigt och privat.




(Drew Barrymoore vann pris för bästa skådespelerska i en mini-serie)

Bästa teckande film blev den dundersöta filmen Upp från Disney/Pixar. Som väl förtjänade priset, men Disneys Prinsessan och grodan som också var nominaerad har ju dock inte kommit till Sverige än, men i februari! Lääängtar...

Filmen Up in the air var favorittippad i många klasser, men fick nöja sig med endast bästa orginal manus och "screenplay" Kvällen stora vinnare blev som sagt Avatar och kvällen "finaste" ögonblick gick till Martin Scorsese som fick ta emot hyllningspriset the Cecil B. DeMille Award. Utdelningen av priset gavs av hans två mest trogna kollegor och vänner, mänligen Robert Di Niro och Leonardo Di Caprio som han spelat in oändligt många filmer med och det var ett väldigt övervälmigande ögonblick.


Alla dessa galor är ju inte bara roliga utifrån ett filmperspektiv utan även hur mode. Alla klänningar som sveper längs röda mattan är nästan precis lika roligt, därför kommer det även lite bilder från just röda mattan.


(Från vänster: Emely Blunt, Marion Cotillard,  Tina Fey, Sandra Bullock och Olivia Wilde)



(Eva Longoria Parker)


(Gabourey Sidibe)


(Penelepe Cruz)


(Tono Collete, som också vann bästa kvinnliga huvudroll från TV-serie Musikal/komedi)


(Beyoncé)


(Diane Kruger och Joshua Jacksson)


(Fergi och Josh Duhamel)


(Maggi Gyllenhall)


(Heidi Klum)

Nu ser jag väldigt mycket fram årets Oscarsgala, men än så länge har ju inte ens nimineringarna släppt så får vänta lite lite, men snart så...

Paranormal activity



I går såg jag och Kicki på filmen Paranormal activity. Hade länge velat se den, eftersom jag älskar en läskig och bra skräckfilm och hört väldigt mycket om denna film. När Paranormal activity kom upp på biograferna i USA skrämde den slag på biopubliken, likt den också gjorde, filmregissören Steven Spielberg, som haft med ett finger under hela filmen. När han själv såg filmen, innan den kom ut, sa han att filmen var för otäck att se på kvällen och att han därför fick vänta tills det blev dag, men att filmen trots det skrämde honom ordentligt. En annan sak, kanske lite mindre sanningsenligt, var det faktum att Spielberg påstår att hans badrum gått i lås helt av sig själv efter att ha haft en kopia av filmen i sitt hus. Det ryktas nämligen att filmen numera är hemsökt, men vad vet jag...

Filmen handlar om ett ungt par som upptäcker att någonting finns i deras hus. De börjar misstänka att en demon eller någon form av andlig närvaro finns i huset och de bestämmer sig för att dokumentera vad de ser med hjälp av en videokamera. Detta är en film i samma anda som bland annat The blair witch project eller en senare som rec. Med andra ord något övernaturligt som figurerar och som sedan har spelats in med en handkamera. Filmen bygger inte på dessa snabba "vanliga" skrämseleffekterna som annars de flesta skräckfilmer gör utan Paranormal activity jobbar snarare med att bygga upp en otäck stämning med konstiga saker som blir allt värre och värre. Dörrar som öppnas och stängs och lampor som tänds och släcks med mera.

Jag och Kicki satt som hopklistrade under större delen av filmen och en kuslig känsla kröp längs ryggraden på oss, för att sedan lämna oss i ett panikartat tillstånd i slutet. Verkligen en sevärd film om man gillar rysare och att bli skrämd. Själv somnade jag i morse någon gång efter sex på morgonen tror jag, för att jag låg och var vettskrämd och nästan lite rädd för Björn när han låg och pratade i sömnen. Ni som sett filmen lär förstå vad jag syftar på. Folk som går i sömnen är sjukt läskigt...

Paranormal activity får fyra tummar av fem och jag lovar, den kommer göra dig sömnlös om natten!


Avatar



I går såg jag som sagt filmen Avatar, den var riktigt bra. Trots att filmen har gått i en hel månad på biografen var det fullsatt, helt otroligt! I vilket fall som helst gillade jag den skarpt. Visst, den var väldigt förutsägbar och historien har man sett förr. Men det gjorde igenting tyckte jag. Den flöt på bra, trots nästan tre timmar och den blev aldrig långtråkig eller seg.

Storyn var som jag sa, igenkännande och många inslag påminde om Disneys Pocahontas. Människan som utforskar naturen och sedan försöker förstöra en annan oskyldig kultur/natur. Girigheten som största medel och brist på empati och sympati. Jag tänkte på speciellt en scen i början när Jake omringas utav små "spirituella andar" som flyger omkring honom, var finns det en liknande scen? Jo, i Pocahontas när Pocahontas träffar John Smith och alla löv flyger omkring dem och hon vet att det gör honom speciell. Lite kuriosa bara. Dock är det inte bara Pocahontas som Avatar spelar på, jag tänkte nämligen på ytterligare en tecknad film när jag såg den, Ferngully. Den har ungefär samma koncept. Människor som vill förstöra regnskogen och en människa, Zac, som av misstag hamnar i regnskogen och förälskar sig i dess natur och i älvan, Crysta.

Förväntningarna på Avatar var höga, efter succéer som Terminator, Alien och särskilt Titanic förväntar man sig en hel del. James Cameron tycker jag nog har gjort det igen med Avatar. Titanic är en av mina absoluta favoriter och Avatar gjorde mig inte besviken. Världens dyraste film, någonsin, med 350 miljoner dollar i budget ett filmprojekt som tagit Cameron upp till omkring 12 år att genomföra, är det trots allt ett faktum att han har lyckats skapa årets häftigaste och mest fascinerande film och med 3D och bioupplevelse når det klimax, fantastiskt.

Fyra tummar upp av fem






RSS 2.0