Les Misérables

Var i veckan på bio och kollade in nya Les Misérables som regiseras av Tom Hooper (som vann Oscar för sin senaste film, The King´s Speech). Denna underbara berättelse av Victor Hugo har det gjorts runt 43 filmatiseringar av och boken är verkligen ett mästerverk i sig. Romanen har även gjorts om till musikal som blivit oerhört populär världen över. Hoopers version blir därmed en pampig och mäktig musikal skriven för vita duken.
 
 

Handlingen utspelar sig mellan åren 1815 - 1832 där vi får följa några karaktärer, deras öden och missöden med Jean Valjean (Hugh Jackman) i spetsen som döms till straffarbete för att ha stulit en ynka brödbit där den hårda och grymme Javert (Russel Crowe) arbetar som fångvaktare. Efter 19 år blir Jean Valjean frikänd, men Javert är en man av åsikten att en brottsling är och kommer alltid att vara en brottsling och Jean Valjean är inget undantag.

 

Filmen är ett mästerverk och det är ohyggligt snyggt gjort med en hel drös till duktiga skådespelare som levererar sitt yttersta i varje bild. Framförallt är det Anne Hathaway (Vann Golden Globe för denna roll) som sticker ut och gör en av sin hitills bästa prestation som den unga och minst sagt tragiska Fantine. Bara skymten av henne gjorde mig alldeles tårögd och hennes rollinsats berörde mig djupt. Filmen är tyvärr alldeles på tok för lång och det är synd på en annars så bra film. Älskar musikaler, men ibland tyckte även jag det blev lite tjatigt att varenda replik skulle sjungas ut, det sänker betyget lite tyvärr. Annars är denna ljuvliga berättelse som gjord för musikal med helt fantastiska nummer och statisterna i filmen blir pricken över i. Det är verkligen en mäktig och pampig version som Hooper så skickligt regisserar.

 
 
3 (starka) tummar upp

The Impossible

I kväll såg jag denna film, The Impossible, och jag sitter fortfarande och gråter som ett litet barn. Gråter förvisso rätt lätt till film, men blir sällan så berörd att jag gråter mig igenom en hel film, men denna lyckades och det något alldels kolossalt.

 

Filmen, som är en sann historia, handlar om en familj, Maria (Naomi Watts) och Henry (Ewan McGregor) och deras tre söner som under jul 2004 åker till Thailand och till Khao lak för att fira sin paradissemester. Vi vet förstås alla vad som hände på annandagen den 26 december 2004, en jättevåg, en tsunami drog in över stranden och orsakade en av vår tids värsta naturkatastrofer.

 

Ganska fort in i filmen får vi ta bevittna familjens tragiska öde och filmen fokuserar på vad som hände minuterna, timmarna och dagarna som kom efter. Kaoset, kampen att överleva frustrationen och den förtvivlelse och allt som därmed följer. Det var verkligen svårt att inte fälla en tår eller som i mitt fall, stortjuta mig igenom hela filmen. Visst har filmens sina klyschor och annat lite halvtramisgt, men det gör mig inget. Naomi Watts är så lysande i denna roll och gör en helt oförglömlig rolltolkning. Jag har alltid gillat henne, alltid tyckt att hon varit relativt underskattad. Men nu med sin andra Oscarsnominering börjar det hända saker och all credit till henne för att denna film är så bra som den är. McGregor är förstås inte dålig och den ena sonen spelar oerhört bra också, men hon är utan tvekan filmens stora stjärna.

Regissören, Juan Antonio Bayona (Barnhemmet), har även lagt till aspekten att många svenskar olyckligtvis befann sig i Thailand och i synnerhet i Khao Lak under denna tid, vilket han skildrar i filmen. Bland annat är vår svenska skådespelare, Douglas Johansson, med. Sverige var ett av de länder som drabbades allra värst om vi inte räknar länderna i Asien. Kanske berör det mig extra just för jag minns dagen och jag minns minnesstunden i skolan och led med klasskamrater som hade mist nära och kära. Se filmen!

 

4 tummar upp


Beast of the Southern Wild

Beast of the Southern Wild är filmen som under året och förra året vunnit en mängd fina priser bland annat i Cannes och på Stockholms filmfestival där Benh Zeitlin, vann bästa debutregisör för denna film.

 
Filmen handlar om 6-åriga Hushpuppy som berättar en helt makalös historia för oss om att leva i det lilla och minst sagt eländiga samhället "Bathtub" och genom Hushpuppys ögon får vi följa med på denna berättelse som sedan tar sin början. Någonstans i den amerikanska södern, troligen runt Louisiana-trakterna, hittar vi denna lilla by, Bathtub, där vi träffar en skara människor som lever i symbios med naturen och som vi förstår förbereder för en fruktansvärd storm som sakta men säkert närmar sig och hotar allt i sin väg. Hushpuppy som lever ensam med sin far förbereder sig för stormen, men vi förstår också snabbt att fadern är allvaligt sjuk och han förbereder även sin dotter för ett liv utan honom.
 

Det är en hjärtskärande historia som vi får ta del av. Den utsatta situationen att leva utanför all typ av modernitet med knappt tak ordentligt över huvudet. Det blir en berättelse om just överlevnad, där alkoholism, misär och förödelse hör till vardagen. Men framförallt är det en berättelse om kärlek. Trots faderns hårda sätt och agerande är det ändå kärleken till sin dotter och kärleken jämte varandra som genomsyras i filmen plus den gemenskap och värme som byns invånare hyser för varandra som på något sätt är beundransvärt.

 

Filmens höjdpunkter är helt klart skådespelarna och i synnerhet lilla Hushpuppy, spelad av Quvenzhané Wallis som lyfter filmen och är helt enastående i sin första filmroll. Väldigt imponerande och trots hennes ålder, är hon utan tvekan en värdig Oscarskandidat. Filmen är förutom nominerad till Bästa kvinnliga huvudroll även nominerad för Bästa film och regi samt Bästa manus efter förlaga.

 

3 tummar upp


Golden Globe 2013

Då var det avgjort. Natten till idag gick Golden Globe-galan som i år presenterades av duon Amy Poeler och Tina Fey, Ricky Gervais som hållt galan i tre år var därmed utbytt.
 
 
Årets tre stora vinnare blev Ben Affleck med sin Argo. Han van både Bästa regi och Bästa film (drama). Lés Miserablés vann Bästa film (komedi/musikal) där även Hugh Jackman vann för Bästa manliga huvudroll samt Anne Hathaway vann för Bästa kvinnliga biroll. Homeland kammade (återigen) hem priset för Bästa dramaserie plus att Claire Danes och Damian Lewis vann Bästa kvinnliga respektive manliga huvudroll för Homeland.
 
Övriga vinnare av denna gala var även Daniel Day-Lewis som vann Bästa manliga huvudroll (drama) för Spielbergs Lincoln, Jessica Chastain vann Bästa kvinnliga huvudroll (drama) i Bigelows Zero Dark Thirty och Jennifer Lawrence vann Bästa kvinnliga huvudroll (komedi/musikal) för Du gör mig galen! samt Christoph Waltz vann Bästa manliga biroll i Tarantinos Django Unchained. Utöver dessa vann Modig Bästa animerade film och Amour vann Bästa utländska film.
 
Det intressanta är att Affleck vann Bästa regi och Bästa film för Argo, inte för att jag tvivlar på detta, men som jag skrev kring Oscarsnomineringarna är Affleck inte äns nominerad till en Oscar, det är besynnerligt om något. Kul att han faktiskt vann tycker jag. Daniel Day-Lewis är svår att klå, han brukar få stor uppmärksamhet när han gjort någon film, det kan nämligen även nämnas att han endast gör film cirka vart tredje år. Jessica Chastain var ett givet kort och jag håller på henne även i Oscarsutdelningen.
 
Här är några härliga blåsor som också alltid är rätt kul i dessa sammanhang:
 
 
 
 
 
Vill ni se listan för alla vinnare, kika på länken nedan:

Road to the Oscars 2013

Då var nomineringarna äntligen släppta för årets Oscarsgala som går av stapeln den 24:e februari. Det var som i vanlig ordning enstaka ändringar från Golden Globe-galans nomineringar, men annars rätt snarlikt.
I bästa film finner vi Afflecks Argo, Spielbergs Lincoln, Tarantinos Django Unchained, Hoppers Lés Misérables, Bigelows Zero Dark Thirty, Lees Berättelsen om Pi, den österrikeske Amour och Beast of the Southern Wild samt komedin Du gör mig galen! (urlöjlig svensk titel dock). Saknar återigen Paul Thomas Andersons The Master, men den har chans på tre skådespelarpriser istället. Även Wes Andersons Moonrise Kingdom trodde jag skulle vara med i denna kategori.
 

I kategori bästa manliga huvudroll hittar vi Daniel Day-Lewis, som i princip får sig en nominering varje gång han gör något, nu nominerad för Lincoln, Bradley Cooper för Du gör mig galen!, Hugh Jackman för Lés Miseérables, Denzel Washington för Flight och Joaquin Phoenix för The Master, som jag faktiskt tror kan ta hem en Oscar denna gång, men får se alla filmer först innan jag yttrar allt mig för mycket.

 

Bästa kvinnliga huvudroll hittar vi Jessica Chastain, som senaste två åren visat på en helt makalös talang med dussintals filmer gjorda, vilket skulle kunna ge henne denna Oscar för rollen i Zero Dark Thirty, Jennifer Lawrence för Du gör mig galen!, Emmanuelle Riva för Amour, 7-åriga Quvenzhané Wallis för Beast of the Southern Wild och Naomi Watts, som jag gillar skarpt för övrigt, för rollen i The impossible.

 

Sen i de manliga birollerna har vi veteranerna själva som årets representanter i denna kategori. Alla samtliga har redan vunnit minst en Oscar. Det är Alan Arkin (vann Oscar för Little miss sunshine) nu nominerad för Argo, Robert De Niro (vann Oscar för Tjuren från Bronx samt Gudfader 2) nu nominerad för Du gör mig galen!, Philip Seymour Hoffman (vann Oscar för Capote) nu nominerad för The Master, Tommy Lee Jones (vann Oscar för Jagad) nu nominerad för Lincoln och Christoph Waltz (vann Oscar för Inglorious Basterds) nu nominerad för Django Unchained. Tycker det är synd att Leonardo DiCaprio återigen blir snuvad på en nominering. Jag börjar allvarligt talat tro att Akademien har något emot honom som skådespelare. Tycker det är på tiden att han får lite mer uppskattning av juryn i världens största filmgala!

 

Årets kvinnliga biroller är Amy Adams för The Master, som har sin fjärde nominering utan vinst med denna, kanske blir det vinst denna gång. Sally Field för Lincoln, Anne Hathaway för Lés Miserablés, Helen Hunt för Mitt längtande hjärta och Jacki Weaver för Du gör mig galen!

 

Regisörspriserna sedan känns det aningen konstigt att varken Affleck eller Bigelow har några nomineringar, men Oscarsjuryn är speciell och kommer alltid att vara antar jag. Att Steven Spielberg och Ang Lee har varsin är givet. De förtjänar båda en Oscar. Spielberg för att han är just Spielberg och Ang Lee tog förvisso hem priset för bästa regi för sin underbara Broakback Mountain, men berövades på Bästa film och jag tror att hans film, Berättelsen o Pi (som för övrigt är ett rent mästerverk) kan kamma hem priset för både bästa film och regi den här gången.

 

Det har varit starka Oscarskandidater för utländsk film i år, men en överraskning är ändå att Akademin har bojkottat både En oväntad vänskap och Rust and Bone som båda två är Golden Globe-nominerade. Amour lär ta hem detta pris, nästan helt säker även om jag inte ens sett filmen än, men det kommer. Roligt att både Norge och Danmark är med och tävlar i denna kategori med vår svenska stjärna Alicia Vikander i den danska filmen A Royal Affair. Sen måste det ju även nämnas att Sverige tävlar för bästa Dokumentär för Searching For Sugar man

 

För att summera nomineringarna är det annars Spielbergs,Lincoln,och Lees,Berättelsen om Pi, som kan ta hem storslam, om så blir fallet med sina 12 respektive 11 nomineringar. Rekordet är i nuläget 11, som både Ben Hur, Titanic och Konungarnas återkomst lyckats få.

 

Glöm nu inte galan den 24:e februari på Kanal 9 samt kika in här, då jag kommer att skriva om alla filmer efterhand som jag nu kommer avverka dem...

 

Godnatt!


RSS 2.0